Snookerligan består av fyrapersoners grupper. Ifall spelarna inte går att dela jämnt med fyra, organiseras tre- och fyrapersonersgrupper. Trepersonersgrupperna sätts alltid in först i den högsta gruppen, därefter den lägsta och slutligen den näst högsta gruppen.

Såhär delas spelarna in i fall av spelare från 6st till 24st:

I grupper på tre spelare, eller om en spelare i en fyrapersonersgrupp inte kan delta i en omgång, kan de övriga spelarna som första alternativ bjuda in en gästspelare som inte är med på rankinglistan, för att få fulla omgångar i protokollet. Även om flera spelare från gruppen inte kan delta, strävar man till att organisera gästspelare så att det blir fyra spelare i gruppen. Om gruppen inte hittar en spelare utanför rankingsystemet, kan man bjuda in en spelare från en annan grupp. Dessa inbjudna spelares resultat räknas inte med i slutresultatet. I fall ingen hittas, kan man spela gruppen med enbart tre eller färre spelare. En spelare som inte deltar i en omgång, blir automatiskt nedflyttad en rankingposition inför nästa omgång.

I en grupp med tre spelare, blir det lika många omgångar som i en grupp med fyra. Skillnaden med tre spelare är att någon alltid måste vänta. Därför är det högst önskvärt att trepersonersgrupperna alltid bjuder in en gäst, för att få fulla omgångar på båda borden.

Spelarna i grupperna är insatta enligt aktuell rankinglista. Då ligan började (mars 2023) användes dåvarande handicap-lista som grund för rankingen. Spelarna placeras in i grupperna enligt följande: spelaren med ranking nr. 1 placeras som första i grupp A, ranking 2:an blir andra i gruppen och så vidare tills alla spelare är placerade i grupperna.

Spelarna blir också insatta i skilda WhattsAppgrupper för kommunikation inom gruppen. Tanken är att gruppen kommer överens om en speltid (inom omgångens tidsramar) då alla i gruppen samtidigt kan spela sina matcher. Gruppens högst rankade spelare är ansvarig för att speldatumet blir överenskommet. Som tumregel kan man räkna med ca. 3 timmar för en grupp. Om man inom gruppen inte kan komma överens om ett datum som passar alla, kan man undantagsvis även spela spelet som enskilda matcher. I vanliga fall spelas matcherna dock enligt programet i protokollet, tre omgångar på två bord.

Då alla matcher är spelade räknas ordningen i gruppen enligt följande modell: Flest vunna matcher, inbördes matchen, shootout (i nämnd ordning). Om tre spelare har samma poäng, spelas det alltså en shootout med den blå bollen. Shootouten spelas på följande sätt: Först lottar man i vilken ordning spelarna stöter. Därefter placeras den blå bollen på sin egen punkt mitt på bordet. Den första spelaren placerar den vita bollen inom ramarna för D, och försöker stöta den blå bollen i någondera fickorna på den bortre kortänden av bordet. Därefter placeras den blå bollen på nytt på sin punkt och följande spelare får placera den vita bollen inom ramarna av D. Spelarna stöter i tur och ordning, en runda i taget. Om någon får in bollen, och de två andra inte får in den i en runda, vinner då spelaren som stött in bollen. Alternativt om två spelare stöter in bollen, och den tredje inte får in den, har den som inte stött in förlorat. Därefter fortsätter de två resterande spelarna sinsemellan tills alla placeringar har avgjorts. Då en spelare har förlorat eller vunnit kan de två resterande göra en ny lottning för att avgöra stötordningen. Den blå bollen måste gå direkt in i fickan, utan att träffa en vall på vägen. De rundade vallarna kring fickan får bollen dock vidröra. Ifall den vita bollen faller in i vilken ficka som helst, ses försöket misslyckat. Även om blå eller vit faller av bordet, ses försöket misslyckat, och spelarna fortsätter rundan, eller startar en ny. Resultaten fylls i formuläret, och skickas till liga-ansvarige.

Alla gillespelare har rätt att delta i ligan, och det vore önskvärt att så många som möjligt deltar. Alltid när det blir fråga om att spelare faller bort eller kommer till, gör liga-ansvarige skilda beslut beträffande omorganisering i grupperna. Även andra ändringar kan beslutas av liga-ansvarig när som helst under säsongen.